Aardbeien Van Overbeke

Bessemstraat 65
8790 WAREGEM
Tel. 056 61 43 88

Informatie

Sinds 1992 zijn we gestart met het telen van witloof en aardbeien. Op dat moment werden al onze aardbeien nog bijna uitsluitend op de grond geteelt.

Gaandeweg werden de aardbeien in de grond stilaan vervangen door substraatteelt; dit wil zeggen dat de aardbeien niet meer in de grond geteeld worden, maar wel op metalen goten, stellingen genaamd. Deze hangen/staan anderhalve meter boven de grond, waardoor we niet meer op onze knieën hoeven te plukken maar alles al rechtstaand kunnen oogsten.

Vanaf 2004 zijn we definitief gestopt met het telen van witloof en is er een moderne glasserre in de plaats gekomen; hierdoor kunnen we nu aardbeien telen & verkopen van april tot eind december.

Sedert 2007 telen we nog uitsluitend aardbeien op substraat.Substraat is eigenlijk een aardbeipotgrond waarbij de potgrond en de planten in plastieken bakken staan;de zogenaamde Meerle-bakken.

Sinds 2006 zijn we ook gecertificeerd voor global-gap en IKKB en zijn we ook erkend als vermeerderaar van Belgisch aardbeiplantgoed waarbij de keuring gebeurt door het FAVV en het ministerie van landbouw.

Vanaf April 2010 hebben we onze installatie opnieuw uitgebreid & gemoderniseerd met de aanschaf van een UV-ontsmetter waarmee we al ons afvalwater kunnen ontsmetten & voor 100% hergebruiken. Hiermee dragen we ook ons steentje bij voor een beter milieu

Hiervoor een woordje uitleg : vanaf nu wordt al het overtollige water dat uit de aardbeienbakken (meerlebakken) met planten loopt opgevangen in aparte putten die voorzien zijn van een dompelpomp. Via deze pompen wordt al het water weggepompt naar een grote betonnen regenkelder van 20 000 liter. Via de pomp op de UV-ontsmetter wordt het water opgepompt uit die kelder via een zandfilter gezuiverd van alle onreinheden.

Daarna loopt dit zogenaamde drainwater door 8 inoxen buizen waarin een glazen kwartsbuis en UV-buislampen gemonteert zijn. Het water stroomt traag tussen de inoxen buizen en de glazen buis en wordt aan alle zijden belicht door de UV-buislampen. Zo worden alle schimmels en ziektekiemen afgebroken zodat we terug met zuiver water kunnen starten.

Na die ontsmetting vloeit al het water terug naar een 2e regenkelder van 20 000 liter. Telkens als er water naar de aardbeiplanten moet gepompt worden word er 35% ontsmet drainwater en 65% put of regenwater gemengd en tot de juiste samenstelling gebracht. Op deze manier gaat er geen enkele liter water meer verloren en wordt al het drainwater voor 100% hergebruikt.
UV ontsmetter nieuwe serre overkapte stellingen

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Begin maart 2012 zijn de we de ecologische tour opgegaan met de plaatsing van 170 zonnepanelen op onze loods. Hiermee kunnen we deels instaan voor ons eigen gebruik van onze stroom voor ons bedrijf.

Begin oktober 2012 zijn we tevens omgeschakeld van gasolie naar aardgas voor de verwarming van onze serres, hierdoor kunnen we een serieuze besparing van de stookkosten doorvoeren.

Zonnepanelen

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Sinds 2014 bestrijden we de rode spin met biologische bestrijders. Deze noemen Phytoseiulus en ruimen de rode spin volledig op zonder dat we een bespuiting met chemische middelen moeten uitvoeren.De witziekte wordt ook deels biologisch bestreden met zwavelbrokken die verdampt worden in zwavelverdampers.De bestuiving van de aardbeien gebeurt ook op een biologische manier met het inzetten van hommels.